Storförvaltarna tror på aktier i år

De stora förvaltarna tror alla på aktier även i år. De marknader som spås bli mest attraktiva är USA, Japan och Europa. De privatpersoner som tänker börja aktiespara i år bör dock satsa på stabila svenska bolag, men se upp lite med Ica-aktien.

226867-calculation

Trots kraftiga kursuppgångar på många börser under 2014, tror alla på aktier även i år, rapporterar DN Ekonomi. Ska man tro de stora förvaltarnas bedömningar som DN tagit del av inför det nya året kommer aktier att fortsätta uppåt även i år. De flesta bedömare tror mest på USA, Japan och Europa vad gäller vilka länders aktier man ska investera i. Förklaringen till att de stora förvaltarna är så optimistiska är den låga räntan. Nu finns helt enkelt inga andra alternativ för en som letar efter bättre avkastning. Det råds alltså att man behåller en klar övervikt i aktier.

Tips för den nya aktiespararen

Det kan alltså vara en bra idé att börja aktiespara i år och har man inte gjort det förr, kan det vara oerhört svårt att hitta rätt bland alla de bolag man kan välja mellan. Experter tipsar dock i Svd om några bolag som är säkra att satsa på för långsiktiga aktieinnehav. Ett utav dessa är klädjätten H&M, som är ett givet inslag i lågriskportföljen. Det rekommenderas även att ha minst ett fastighetsbolag i portföljen om man ska investera säkert på lång sikt och Fabege är ett bolag som är smart att satsa på. Det tipsas även om att ha ett bankinslag i portföljen och storbankerna är väldigt stabila. Här rekommenderas bankerna Nordea och Handelsbanken för närvarande. Några andra bolag som är värda att satsa på är ABB, Intrum Justitia och Billerudkorsnäs säger experterna. Alla dessa bolag är svenska men vill man sprida riskerna i sitt sparande i flera länder, är det även en bra väg att gå. Via AndelsOrder kan man köpa aktier och sprida riskerna från låga belopp. En svensk aktie som man dock bör hålla sig undan för är Ica-aktien. Efter att ha haft kraftigt kursrus förra året är Ica det storbolag på börsen som tappat mest den senaste månaden, rapporterar DI.