Mer SMS lån än Champagne

Kommer 2011 kantas av Champagne eller SMS lån? Det var frågan vi ställde oss hösten 2010, vilket du kan läsa här. Så vad blev egentligen svaret på denna fråga? Det tänkte vi ta upp idag.

År 2010 frågade vi oss om år 2011 skulle bli ett år kantat av Champagne på Stureplan eller en vardag fylld av skuldsatta medborgare som konsekvens av de då allt populärare SMS lånen som just kommit ut på marknaden. Och ja, visst blev SMS lånen en populärlåneform men man märkte snabbt att dessa lån skulle komma att bli svenskarnas väg rakt in i skuldfällan – och nu 5 år senare kan vi tydligt se sviterna av detta, men man har även städat upp bland lånegivarna.

”Regeringen ökar nu pressen på smslåneföretagen och andra som sysslar med snabblån.” så inleds en debatt artikel i Expressen.

mobiltelefon handCitatet ovan inleder en artikel i Expressen som tar upp hur regeringen nu kommer att skärpa kraven på smslånegivarna, något som varit på tapetern ända sedan smslånen först dök upp på marknaden under 2009. Men nu vill man ta i med hårdhandskarna och verkligen ändra om i lagstiftningen. Till exempel vill man införa ett kostnadstak vilket ska innebära att det som man betalar tillbaka inte får överstiga det belopp man faktiskt lånat, ett räntetak som begränsar hur hög räntan på lånet får vara, ålägga lånegivaren med större ansvar vid för bristande kreditprövning, kräva skriftliga undertecknande för att minska impulslån och även att lånegivarna får krav på sig gällande tillhandahållande av information samt regleringar om marknadsföring. Så nu kan vi bara fråga oss: kommer 2016 att kantas av smslån eller kommer dessa att vara helt borta?