Kinas rise and fall

I ett tidigare inlägg skrev vi om vad för aktier en kan spara i, nu inför det nya året. I dag skriver vi om det land vars ekonomi påverkar hela världen, och särskilt om den faller.

För det första, Kina är inte ett land som många andra. Med en totalitär regim där diktaturen har sin egen version av marknadsekonomi, som vi i väst kanske inte riktigt helt förstår. För år 2015 spåddes siffra på BNP bli den lägsta på 25 år och en del bedömare misstänker/fasar att den verkliga tillväxten kanske bara är hälften så stor och att bilden av Kinas ekonomi förskönas av dess egna politiska ledning. Olycksbådande är förnamnet.

analysEnligt en artikel i Svenska Dagbladet kan Kinas bilindustri till exempel tillverka 8 miljoner fler bilar än vad de sedan kan sälja. I många branscher i landet verkar det se lite likadant ut, med stål och byggsektorn som två typiska fall. Ett problem som bara blir större långsiktigt. Det gäller alltså att se upp och läsa av marknaden innan man väljer att investera i just vissa delar av Kinas tillverkningsindustri.

Dessutom visar det sig att Kina är skuldsatt upp över öronen, efter att de kopierat västvärldens kreditdriva värld och det i rekordfart dessutom. Svindlande siffror pekar på svag lönsamhet, stora lån och just höga räntor som fortsätter att ticka. Samtidigt är Kinas banksektor styrd politiskt, med ett försvinnande mörker som resultat – eftersom ingen vet hur det står till på den fronten utom några invigda statsmän.

Dramatiska dagar på börsen att vänta

Många spår att 2016 kommer visa sig innehålla en hel del dramatiska börsdagar som har förankring i Kinas dalande ekonomi. Kan man bromsa in utan att tappa ansiktet? Det är frågan som ställs i artikelns slutskede och en svår uppgift minst sagt. Vidare har Kina miljontals på miljontals människor som bor på fattig landsbygd och lever barskrapat och hur den sociala oron kommer te sig ifall många blir uppsagda och arbetslösa, det vill man inte ens veta.