Jämför lån för att undvika fällor

Antalet skuldsatta hos Kronofogden minskar andra året i rad. Även om det låter som siffror att hurra för bör vi se upp med att glädjas åt beskedet. Nya skuldsatta ökar nämligen samtidigt, och även om Kronofogden ständigt beviljar lånesaneringar verkar det se knepigt ut för många. Allt fler börjar dock se över sin privatekonomi, och fler har börjat jämföra lån på ett säkrare sätt. 

Vikten av att jämföra lån är otroligt stor om du befinner dig i en situation där du överväger att ta ett snabblån. Om du tar ett lån klokt och ser över vad lånet i slutändan skulle kosta dig totalt har du en god chans att inte hamna i en skuldfälla, det gäller förstås bara att lära sig vad exakt det är man ska titta på. Titta både på den effektiva räntan och din årsränta, och vad det kommer slå ut i för månadsbelopp. Då har du klart för dig vad ett lån på 10 000 kronor skulle kosta dig, och kan ta ställning till om det är något du kan betala av eller inte.

Betala av lånet klokt

Färre personer än länge har skulder hos Kronofogden. De låga siffrorna har vi inte sett sedan början av 90-talet. Tyvärr beror det till stor det på att Kronofogden har beviljat rekordstora skuldsaneringar. Det man däremot kan säga är att alla skulder inte nödvändigtvis har med SMS-lån att göra, utan kan också handla om 90-talets ekonomiska kris och att folk har skulder kvar från det.

Många som hamnar i en skuldfälla har hamnat i en ond cirkel där de försöker betala av ett lån som hela tiden blir större – med ännu ett lån. Istället för att betala av det lånet med ytterligare ett lån kan du använda din skatteåterbäring till att betala av dyrbara lån. Det som du bör tänka på är att undvika skuldspiralen, för det är den som kan vara förödande för många. Tar du istället ett noga övervägt lån kommer du slippa dessa typer av fällor som många hamnar i.