Innan du tar ett SMS-lån

Det är många svenskar som tar snabba lån. Det behöver inte vara ett problem – men vi tycker att det är viktigt att du har vissa saker i åtanke innan du lånar pengar. Här är några tips på hur du lånar pengar på ett smartare sätt.

Här är tre råd som du borde följa för att minimera riskerna med att ta en snabblån:

  • Jämför långivare. Innan du tar ett sms-lån är det bra att få en överblick av marknaden. Vem kan ge dig den bästa dealen? Det finns en uppsjö av olika alternativ att välja mellan, och lyckligtvis även sajter som är dedikerade till att jämföra långivare. Här hittar du bra information om smslån >>>
  • Pengarna ska betalas tillbaka. Det kanske låter som en självklarhet, men många tränger bort detta faktum ur tankarna då de lånar pengarna. Men försök vara ärlig mot dig själv – om du inte klarar ekonomin denna månad – vad säger att du har råd att betala av skulder nästa månad?
  • Är lånet nödvändigt? Vi förutsätter att du själv kan göra den bedömningen – men det är sällan en bra idé att låna till ren konsumtion. Vilket kan vara frestande nu i semestertider och 15 procent av alla svenskar har någon gång tagit lån för att finansiera sina sommarplaner. Med risk för att låta som glädjedödare tycker vi att det kan vara bättre att ha en lugnare och mer händelselös semester, snarare än att sätta sig själv i en skuldfälla.

Varför behöver vi SMS-lån

Varje år hamnar tusentals svenskar hos kronofogden som ett resultat av obetalda SMS-lån. Hårdare restriktioner och regleringar av marknaden verkar inte heller hindra utvecklingen på ett betydande sätt. Men vad beror svenskarnas lånande på?

Svenska folkets förkärlek till de snabba lånen kan delvis förklaras med vår ovilja att spara. Vi har begränsade marginaler, och undersökningar visar att väldigt få hushåll har en buffert som ger tillräcklig finansiell säkerhet. Vilket gör att det blir svårt att täcka för oförutsedda utgifter. Att ta ett lån från en storbank kan ta tid, och då framstår de snabba lånen som ett attraktivt alternativ. En nödvändig lösning för att ta sig ur knipan.