Bostadsbristen i Stockholm

Bor du i en andrahandslägenhet i Stockholm? Då betalar du antagligen väldigt mycket i hyra. Enligt en artikel från Dagens Nyheter är det andrahandshyresgäster som bor dyrast av alla. Så här står det:

Det är billigare att köpa bostadsrätt än att hyra i andra hand, visar siffror som DN tagit fram. Den snedvridna bostadsmarknaden gör att både studenter och företag väljer att flytta någon annanstans.

Det är med andra ord tydligt att bostadssituationen inte är hållbar i Stockholm, speciellt STHLMinte när en ser till kraven för att överhuvudtaget kunna köpa en bostadsrätt.

För unga i Stockholm som har hjälp från sina föräldrar är det näst intill omöjligt att köpa sig en lägenhet. Lägenheterna i Stockholm kostar minst 2,5 miljoner och då handlar det bara om ettor, ska du ha en större lägenhet (över 30 kvadratmeter) får du räkna med att gå över 3 miljoner. Det innebär att du måste ha en kontantinsats på cirka 500 000 kronor, någonting som är näst intill omöjligt att spara ihop till om man fortfarande är ung. Och även om du får ihop pengarna, är det inte säker att banken accepterar dig som kund – om du till exempel inte är fast anställd eller har en betalningsanmärkning. Som tur är finns det mindre lånebolag som kan hjälpa till för de som har kommit ganska långt i sitt bostadssköp och endast behöver komplettera med en viss summa. Exempelvis kan du låna upp till 500 000 utan säkerhet på https://www.freedomfinance.se/privatlan.

Just nu kan det vara smart att köpa en lägenhet i Stockholm. Den rusande marknaden har nämligen stillat av under november och december. Enligt Sydsvenskan är prisökningen på bostäder över och i Stockholm ska priserna till och med ha backat helt. Detta innebär ju dock inte att man kan säkerställa att de stigande bostadspriserna har stannat av helt under en längre tid. Det kan vara en tillfällig dipp, varpå de återigen stiger igen. Men oavsett vilket är det nu en bra tid att ge sig ut för att se vad som finns. Du kan ha tur att ramla över någonting i det område som intresserar dig, för en mycket billigare kostnad nu än för några månader sedan.