Kommer 2011 kantas av Champagne eller SMS lån?

Just nu är finansmarknadens vise män (och kvinnor) mer eller mindre rörande överens om att den närmaste ekonomiska framtiden är väldigt osäker. Så frågan är; kommer 2011 i en historisk återblick speglas genom försäljningsrekord av Champagne vid Stureplan eller rapporter om att rekordmånga låntagare behöver lösa sin dagliga ekonomi med hjälp av SMS lån?

Igår uttryckte åter vår finansminister, Anders Borg, en stor oro över att konjunkturen mycket väl kan vända ner igen. Han identifierade en del explosiva problem och områden som till exempel Grekland och Spanien. Om det går illa i några av de länderna, eller kanske ännu värre, att USAs ekonomi inte börjar växa igen, så kommer det sannolikt sätta igång en ny lågkonjunktur.

Swedbanks ekonomer uttryckte igår också sin oro för läget. De bedömer att sannolikheten för en så kallad ”double dip” (att konjunkturen tar en sväng nedåt igen, innan vi kommer till nästa högkonjunktur) till en på tre. Detta betyder i och för sig att det är mer sannolikt att vi kommer gå in i en högkonjunktur, så ta inga onödiga SMS lån redan nu. Men med tanke på att risken för en ny lågkonjunktur är relativt stor så skulle jag nog inte heller korka upp Champagnen.

När kan vi då (förhoppningsvis) blåsa faran över? Ja, min bedömning är att en bit in på 2011 så har vi antingen gått in i en ”double dip” eller så är faran för denna gång över. Även om mycket fokus just nu i Sverige är kring valet och vem som kommer regera efter den 21:e september så spelar det faktiskt inte så stor roll för vår ekonomi. Som vanligt är vi väldigt beroende av den globala marknaden och det som vi svenskar nog bör hoppas mest på rent plånboksmässigt är att USAs ekonomi börjar växa igen. Då kommer utsikterna för en bra konjunktur de närmaste åren vara god, oavsett om vår framtida statsminister bär slips eller inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *