Att tävla i ekonomi

Det går inte att tävla i musik, det brukar sägas flera gånger i samband med varje Melodifestival. Ni har säkert hört mer än en person säga det de senaste dagarna. Kanske har den personen rent av suttit bredvid er i tv-soffan denna helg, ätit av era grillchips och – det här är inte alls omöjligt – ringt in och röstat på Björn Ranelid. Eller på någon annan, men Ranelid är ju troligast. Och denna människa har alltså tyckt att man inte kan tävla i musik. Nåja.

EM i ung företagsamhet

Men med tanke på vad det tävlas i annars är musik inte så konstigt. Det finns t.ex. tävlingar i ekonomi. Och nu avses inte Nobelpriset, för det är egentligen inte en tävling. Däremot förhåller det sig annorlunda med EM i ung företagsamhet. Där tävlar man i flera grenar, bl.a. i bokföring.

Man kan tycka vad man vill om tävlingar i ekonomi och företagsamhet kan tyckas lite märkligt, men alla som någon gång gått igenom en dåligt skriven årsredovisning förstår att det inte alls är dumt att premiera de som verkligen kan det här med bokföring. Det är lika nödvändigt för att samhället ska fungera som att premiera de bästa brandmännen och poliserna.

Vem vann?

Förra årets EM hölls i Oslo, och Fredrik Almqvist från svenska Skatteverket var en av domarna. Norrmän brukar vara starka på hemmaplan vad det än gäller, och bokföring är inget undantag. Enligt den svenske domaren Almqvist rådde det dock hård konkurrens mellan vinnarna och Belgien. Det kan med andra ord vara en bra idé att leta efter norrmän eller belgare om man vill hitta bra bokförare i Stockholm.